img
img
Anadolu Mandalarında Bazı Çiğ Süt Parametreleri ile Somatik Hücre Sayısı Arasındaki İlişkiler   
Yazarlar (3)
Şahin Aziz
Yıldırım Arda
Ulutaş Zafer
Devamını Göster
Özet
Bu çalışmada, somatik hücre sayısı ile süt kompozisyonu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Çiğ süt örnekleri 2012 yılının Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında toplanmıştır. Araştırmada 149 baş Anadolu Mandası, somatik hücre sayısına göre iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein, laktoz, kazein, yoğunluk, üre, serbest yağ asidi, donma noktası, pH, süt üre nitrojeni, asitlik ve sitrik asit düzeyleri sırası ile %16,207±0,184, %10,739±0,059, %5,356±0,193, %4,515±0,057, %5,360±0,033, %3,425±0,065, 1.030,2±0,634gr/cm3, %0,044±0,002, 5,932±0,99mmol/10l, 0,56±0,0130C, %6,57±0,010, 19,02±1,15mg/dl, 7,541±0,239oSH ve %0,133±0,004 olarak tespit edilmiştir. İkinci grupta ise, aynı özellikler ile ilgili ortalamalar sırası ile %17,230±0,127, %10,927±0,043, %6,163±0,125, %4,955±0,052, %5,108±0,024, %3,669±0,042, 1.029,5±0,355 gr/cm3, %0,047±0,001, %4,484±0,389mmol/10l, 0,55±0,0070C, %6,54±0,011, 21,26±0,542 mg/dl, 8,47±0,184oSH ve 0,124±0,002 olarak hesaplanmıştır. Birinci grupta somatik hücre sayısı ve kuru madde (r =0.259, P=0.002), yağ (r =0.220, P=0.008), protein (r =0.285, P=0.001), laktoz (r =-0.238, P=0.004), sitrik asit (r =-0.179, P=0.031) ve pH (r =-0.236, P=0.004) arasındaki ilişkilerin önemli olduğu saptanmıştır. İkinci grupta somatik hücre sayısı ve protein (r =0.225, P=0.007), laktoz (r =-0.423, P=0.000), asitlik (r =0.239, P=0.013), serbest yağ asidi (r =-0.225, P=0.044) and pH (r =-0.189, P=0.022) arasındaki korelasyonlar önemli bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler doaj
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2014
Cilt No 11
Sayı 1
Sayfalar 114 / 121
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 12

Paylaş