img
Esmer İneklerde Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Çiğ Süt Parametreleri Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi   
Yazarlar
Prof. Dr. Aziz ŞAHİN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Kaşıkcı Muzaffer
Özet
Bu çalışmada, Esmer ineklerde somatik hücre sayısı (SHS) ile süt kompozisyonu arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Toplam 128 baş Esmer inekten 2012 Kasım ve Mayıs aylarında toplanan çiğ süt örnekleri SHSna göre iki gruba ayrılmıştır. SHSna göre süt örnekleri Türk Gıda Kodeksine ilgili tebliğinde belirtilen SHS üst limitine göre düşük (≤500 000 hücre/ml) ve yüksek (>500 000 hücre/ml) olarak gruplandırılmıştır. Birinci ve ikinci grup için SHS ortalamaları 10.444±0,073hücre/ml, 10.820±0,088hücre/ml olarak belirlenmiştir. Birinci grupta kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein, laktoz oranları ve standart hataları sırası ile %13,3±0,60; %8,3±0,21; %4,5±0,61; %3,0±0,14 ve %4,7±0,07 olarak tespit edilmiştir. İkinci grupta ise, aynı özellikler ile ilgili ortalamalar sırası ile %13,7±0,17; %7,9±0,10; %5,8±0,14; %3,0±0,06 ve %4,1±0,05 olarak hesaplanmıştır. Birinci grupta SHS ile kuru madde, yağsız kuru madde, yağ, protein ve laktoz içerikleri arasındaki ilişkilerin önemsiz olduğu saptanmıştır. İkinci grupta ise SHS ile yağsız kuru madde (r=-0,109), protein (r=0,145), laktoz (r=-0,490) içerikleri arasındaki korelasyonlar önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, artan somatik hücre sayısından, süt laktoz, protein ve yağsız kuru madde içeriğinin anlamlı olarak etkilendiği belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler DOAJ
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 04-2014
Cilt No 25
Sayı 2
Sayfalar 220 / 223
Makale Linki www.agrifoodscience.com
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 7

Paylaş