Mandalarda Çiğ Süt Kompozisyonu ve Somatik Hücre Sayısı
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Arda Yıldırım
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Genellikle ekstansif koşullarda yetiştirilen manda organik hayvansal üretim için önemli bir hayvan türüdür. Günümüzde organik hayvansal ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır.Türkiyede mandalarda süt kompozisyonu ve/veya somatik hücre sayısının (SHS) belirlendiği sınırlı sayıda araştırmanın olduğu, literatür bilgilerinden anlaşılmaktadır. Sağmal mandalarda muhtelif süt kompozisyonu ile somatik hücre sayının tespit edilmesininyanında,mandalarda mastitis olgusu hakkında genel bir veri elde edilmesi, mevcut durumun iyileştirilebilmesi, gelecek te olası gelişmelere hazırlanılması ve Türkiye koşullarına uygun eşik değerlerinin geliştirilmesi için standart somatik hücre sayısının belirlenmesi yönünde katkı sağlayacak kapsamlı araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.Bu derlemede çiğ manda sütünün ko mpozisyonu ve SHS içeriği bakımından mevcut durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır.
Dergi Adı Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, TUBİTAK