Anadolu Mandalarında Farklı Laktasyon Eğrisi Modellerinin Karşılaştırılması
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar GENÇ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmada, farklı işletme koşullarında 2011-2013 yılları arasında yetiştirilen Anadolu mandalarına ait kontrol günü süt verimkayıtları kullanılarak sekiz farklı laktasyon eğrisi modeli karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, laktasyon eğrisinin tanımlanmasında Wood, Cobbyve Le Du, Üssel, Parabolik Üssel, Kuadratik, Ters Polinomiyal, Logaritmik Kuadratik, Logaritmik Linear modelleri kullanılmıştır. Laktasyoneğrisini en iyi tanımlayan modeli belirlemek için belirtme (R2) ve kalıntı standart sapma (KSS) katsayıları kriter olarak kullanılmıştır. Enyüksek R2 ve en düşük KSS değerlerini veren Logaritmik Kuadratik ve Kuadratik modellerin en iyi uyumu gösteren modeller olduğubelirlenmiştir. Sonuç olarak, Logaritmik Kuadratik veya Kuadratik modeller ile tahmin edilen parametrelerin ıslah çalışmalarındakullanılması, bu yönde yapılacak araştırmalara önemli katkı sağlayacaktır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi