The Effects of Some Environmental Factors on Colostrum Quality in Anatolian Buffaloes
Doç. Dr. Ertuğrul KUL
Prof. Dr. Aziz ŞAHİN
Samet Hasan Abacı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, Amasya ilinde benzer çiftlik koşullarında yetiştirilen Anadolu mandalarında kolostrum kalitesi (özgül ağırlık) ve bazı çevresel faktörlerin belirlenmesidir. Buzağılama yaşı (3-6, 7-10≤), buzağılama yılı (2019 ve 2020), buzağılama mevsimi (kış, ilkbahar ve yaz) ve buzağının cinsiyeti kolostrum kalitesi üzerinde sabit faktörler olarak dikkate alındı. Anadolu mandalarından toplam 44 kolostrum örneği araştırma materyalini oluşturmuştur. Kolostrum örnekleri elle sağımdan sonra kovalarda buzağılamadan 2 saat sonra ilk kolostrumdan alındı ve analiz edilene kadar hemen -20 °C’de saklandı. Kolostrum kalitesi bir kolostrometre kullanılarak belirlendi. Kolostrum kalitesi kötü kalite (kırmızı: <1035 g/ ml), orta kalite (sarı: 1035-1045 g/ml) ve iyi kalite (yeşil: >1045 g/ml) olarak sınıflandırıldı. Kolostrumdaki ortalama IgG konsantrasyonu malaklama mevsiminden etkilenmiştir (P<0.05). Malaklama yaşı, malaklama yılı ve malak cinsiyetinin kolostrum kalitesine etkisi önemli değildir (P>0.05). Toplam örneklerin kolostrum kalitesi iyi sınıfta (IgG: 1050±1.88 g/ml) belirlendi. Bu çalışmada iyi, orta ve düşük kaliteli kolostrum oranları sırasıyla %56.8, %25.0 ve %18.2 olarak belirlendi. Sonuçlar Anadolu mandalarının kaliteli kolostruma sahip olduğunu göstermiş olup, kolostrum kalitesini etkileyen faktörlerin araştırılması için daha büyük örneklem büyüklüğüne sahip daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Anadolu Mandası,Manda Yetiştiriciliği,Kolostrum Kalitesi,Çevresel Faktörler.
Dergi Adı Anadolu Journal of Agricultural Sciences
Basım Tarihi 11-2022