Sağlık Çalışanlarının Sağlık Turizmi Farkındalığı Üzerine Bir Araştırma: Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışanları Örneği
Neşe Acar
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül TURAN
Bu çalışma, sağlık turizmi faaliyetlerinde, bu hizmeti sunan kişilerin farkındalıklannı ölçmek, ekip çalışmasının bu faaliyetlerdeki etkinliğini ortaya koymak ve sağlık turizminin ülke imajı açısından ne denli önemli olduğunu vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bir kamu hastanesi çalışanlarının sağlık turizmi konusunda farkındalık düzeyleri tespit edilmiştir. Araştırmanın verileri, hastane çalışanlarına anket yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Araştırmanın amacına yönelik verilere Faktör Analizi ve MANOVA analizi uygulanmış, faktör analizi sonucunda, "Kurumsal Yeterlilikler", "Sağlık Turizminin Etkileri", "Sağlık Turizminin Sorunları", "Kırşehir'in Sağlık Turizmi Potansiyeli, "Hastanenin Sağlık Turizmi Uygulamaları" başlıkları altında beş faktör belirlenmiştir. MANOVA analizi sonucu bu faktörlerin demografik özelliklere göre değiştiği, personelin sağlık turizmi uygulamalarını, il bazında ve hastane bazında değerlendirdikleri görülmüştür. Ayrıca çalışanlar sağlık turizmi uygulamalarının, hasta ve çalışanlar üzerinde birtakım olumlu/olumsuz etkilerinin olduğu, sağlık turizmi uygulamalarında yaşanan sorunların üzerinde daha titizlikle durulması gerektiği görüşlerini bildirmişlerdir.
Dergi Adı C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2016