Dihaploidization in Promising Summer Squash Genotypes (Cucurbita pepo L.) via Irradiated Pollen Technique
Ertan Sait Kurtar
Musa Seymen
Öğr. Gör. Ayşe Nur ŞAVKAN
Önder Türkmen
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Yazlık kabak (Cucurbita pepo L.) sahip olduğu besleyici değer ile ülkemizde insanlar tarafından tercih edilen önemli bir sebze türüdür. F1 hibrid yazlık kabak çeşitleri hem açık tarla hem de örtüaltı yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmakta, bu çeşitlerin büyük çoğunluğu yurt dışı kaynaklıdır ve yurt dışı bağımlılığımız devam etmektedir. Çalışmada, yüksek verimli ve kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı yeni F1 hibrit yazlık kabak çeşitlerini üretmek, yurt dışı bağımlılığımızı azaltmak amacıyla, çeşit ıslahı çalışmalarında önemli bir yere sahip olan dihaploidizasyon metodunun etkinliği araştırılmıştır. Bu bağlamda, 14 yazlık kabak genotipi bitkisel materyal olarak kullanılmış, dihaploidizasyon çalışmaları ışınlanmış polen tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Toplamda 165 çiçek tozlanmış, 64 meyve, 7034 tohum, 521 embriyo ve 144 bitki elde edilmiştir. 111 bitki başarılı bir şekilde dış koşullara alıştırılmış ve kontrollü koşullarda yetiştirilmiştir. Ploidi analizleri sonucunda, 28 bitki haploid (n = 20), 77 bitki diploid (2n = 40) ve 6 bitki miksoploid (haploid ve diploid hücreli) yapıda olmuştur. Haploid bitkiler %1’lik kolhisin uygulamasıyla katlanmış, sera koşullarında yetiştirilmiş, kendilenmiş ve tohumları alınmıştır.
Cucurbitaceae
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale