img
Yabani Baklagil Bitkilerinden, Mikrobiyal Gübre Olarak Kullanılan Rhizobium Spp. Bakterilerinin İzolasyonu   
Yazarlar
Prof. Dr. Hatice ÖĞÜTCÜ Prof. Dr. Hatice ÖĞÜTCÜ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırmamızda kullanılan yabani baklagil bitkileri ( Medicago sativa, M.lupulina ve M. varia) Erzurum iline ait yüksek rakımlı (2000-2500m) bölgelerden (Palandöken dağı, Alibaba dağı, Turnagöl dağı, Hasanbaba dağı, Eğerli dağı, Yıldırım dağı, Çubuklu dağı, Deveboynu mevkii, Kayakyolu mevkii, Telsizler tepesi ve Dumlu tepesi) Haziran ve Temmuz aylarında toplandı. Bu bitkilerden elde edilen nodüller steril edilerek YMA (Yeast Mannitol Agar) plaklarına çizgi ekim yapıldı ve petriler 28+1 ºCde 3-5 gün süreyle inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon süresi sonunda oluşan tipik koloniler oluşturan (beyaz, saydam veya hafif mat, mukozlu, yuvarlak, kabarık) 39 izolat seçilerek yatık YMA tüplerine aktarıldı ve buzdolabında +4ºCde muhafaza edildi. Sonraki aşamada bu izolatlar sitolojik ve biyokimyasal analizlerle tanımlanmaya çalışıldı. Bu amaçla izolatlar; Brom Thymol Mavili ve Kongo Kırmızılı YMAda üreme, gram özelliği, hareket, katalaz ve oksidaz testlerine tabi tutularak değerlendirildi. Yapılan sitolojik ve biyokimyasal analizler sonucunda elde edilen 39 izolatın 28inin Rhizobium spp. olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology (TURJAF)
Dergi Tarandığı Indeksler
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 05-2014
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v2i4.181-184.94