İNTİHAR BİLİŞLERİ, DÜRTÜSELLİK VE YAŞAMIN ANLAMI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Dr. Öğr. Üyesi Umay Bilge BALTACI
Zeliha Traş
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ak
Şahin Kesici
İntihar kavramı üzerinde çok sayıda araştırma olmasına rağmen dinamiğini hala koruyan bir konudur. İntiharla ilişkili olduğu düşünülen birçok kavram vardır. Dürtüsellik ve yaşamın anlamı intihar üzerinde etkisi olduğu düşünülen kavramlardandır. Bu araştırmanın amacı dürtüsellik ve yaşamın anlamının intihar bilişi üzerindeki yordayıcı etkilerini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu 327 kadın, 106 erkek olmak üzere 433 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak “İntihar Bilişleri Ölçeği’’, “Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu”, ‘’Yaşam Anlamı Ölçeği’’ ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verileri analiz etmek için SPSS (22) kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatikler, korelasyon ve regresyon analizi tekniği kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre İntihar Bilişleri Ölçeği puan ortalamaları ile Dürtüsellik Ölçeği puan ortalamaları ve Aranan Anlam Alt Ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı pozitif bir ilişki vardır. İntihar Bilişleri Ölçeği puan ortalaması ile Mevcut Anlam Alt Ölçeği puan ortalaması arasındaysa anlamlı negatif bir ilişki vardır. Bağımsız değişkenler İntihar Bilişleri Ölçeğine ait toplam varyansın yaklaşık %22’sini açıklamaktadır.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe