img
Effects of Salt Stress on Early Seedling Development and Germination in Some Root Vegetables      
Yazarlar
Öğr. Gör. Ayşe Nur ŞAVKAN Öğr. Gör. Ayşe Nur ŞAVKAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Ayşe ÇANDAR Öğr. Gör. Ayşe ÇANDAR
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Artan toprak tuzluluğu tehdidi, dünya genelinde tarımsal üretim ve gıda güvenliği açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışma, tuz stresinin havuç, fındık turp, siyah turp ve kırmızı pancar tohumlarının çimlenme ve erken fide dönemi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma sırasında tohumların çeşitli tuz seviyeleri (25 mM, 50 mM, 75 mM, 100 mM, 125 mM ve 150 mM) altında gelişimi incelenmiş, tohum ve fide aşamalarında; çimlenme oranı, hızı ve gücü, tuz tolerans indeksi, sürgün ve kök uzunluk, sürgün ve kökte taze ve kuru ağırlık gibi parametreler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda havuç tohumları 150 mM tuz dozunda hiç çimlenme göstermezken, kırmızı pancarda %36,67, turp çeşitleri ise %86,67 oranında çimlenme görülmüştür. Sonuç olarak bu süreçlere ilişkin bilgiler, bu ürünlerin tuzlu koşullarda çimlenme ve erken büyüme performansının araştırılması, toprak tuzlanmasından etkilenen bölgelerde tarımsal verimin ve gıda güvenliğinin sürdürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1300-0225
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2024
Cilt No 34
Sayı 1
Sayfalar 60 / 69
Doi Numarası 10.18615/anadolu.1448114
Makale Linki http://dx.doi.org/10.18615/anadolu.1448114
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Effects of Salt Stress on Early Seedling Development and Germination in Some Root Vegetables

Paylaş