Yüksek plevral copeptin düzeyleri eksüdayı transüdadan ayırabilir
Aziz Gümüş
Halit Çınarka
Mevlüt Karataş
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Servet Kayhan
Ünal Şahin
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Copeptin, arjinin-vazopressin ile birlikte farklı uyarılar sonucu nörohipofizden e ş zamanlı olarak salın ır. Fizyolojik fonksiyonuhala net de ğildir. Copeptinin artm ış kan düzeyleri birçok hastalıkta kötü prognozla iliş kilidir. Plevral sıvı, sık karşıla şılan klinik birdurumdur. En sık nedenleri; kalp yetmezliği, parapnömonik efüzyon, kanser ve pulmoner embolidir. Tüberküloz, geliş mekte olanülkelerde plevral efüzyonun diğer önemli nedenlerinden birisidir. Çalışmadaki amacım ız yeni bir biyobelirteç olan copeptinin plevralefüzyona neden olan farklı hastalıkların ayırım ındaki etkisini ara ştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışma Recep Tayyip Erdo ğan Üniversitesi T ıp Fakültesi Gö ğüs Hastalıkları Anabilim Dalında yapıldı. Çalış maya22 kalp yetmezliği, 18 parapnömonik efüzyon (PPE), 18 kanser ve 18 tüberküloza ba ğlı plevral s ıvısı olan toplam 76 hasta alındı. Buhastaların plevral s ıv ısında ELISA yöntemiyle copeptin düzeyi ölçüldü.Bulgular: Eksüda özelliğinde plevral sıvı nedenleri olan PPE, tüberküloz ve kanserde copeptin düzeyleri arasında anlamlı farklılıktespit edilmedi. Sırasıyla copeptin düzeyleri; 1979 ng/mL (1016-3386), 2019 ng/mL (1129-3204) ve 1769 ng/mL (961-2902). Ancakbu üç gruptaki copeptin düzeyileri, trasüdal plevral efüzyon nedeni plan kalp yetmezliğinden [(1313 pg/mL (891-1814)] anlamlıolarak yüksek bulundu (p< 0.001). Eksüdal sıvı nedenleri olan PPE, tüberküloz ve kanserden olu şan toplam 54 hasta tek grup altın-da birle ştirilerek, kalp yetmezliğiyle karşıla ş tırıldı. Copeptin düzeyinin, eksüdal s ıvıda transüdal sıvıya göre anlamlı yüksek oldu ğugörüldü. Sırasıyla copeptin düzeyleri; 1936 ng/mL (961-3386) ve 1313 pg/mL (891-1814) (p< 0.001). ROC-curve analiziyle copep-tin için cut-off de ğeri 1469 ng/mL kabul edildiğinde, eksüdayı transüdadan %79.6 sensitivite, %8.8 spesifiteyle ay ırabildiği tespitedildi.Sonuç: Plevral copeptin düzeyi, eksüdayı transüdadan ayırt etme özelliği ta şıyan yeni bir biyobelirteçtir. Ancak bu özelliği plevral sıvıprotein ve laktat dehidrogenaz düzeyinden daha dü şüktür. Rutin kullan ımda önerilmesi mümkün gözükmemektedir. Plevral copeptindüzeyinin sık eksüdal sıvı nedenleri olan PPE, tüberküloz ve kanser ayırım ında katkısı yoktur.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Poster Olarak Sergilenen Tebliğ (Ulusal Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Ulusal Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği 36. Ulusal Kongresi,Çeşme, İzmir,2014.
Kongre Tarihi 15-10-2014 / 19-10-2014
Basıldığı Ülke Türkiye