Increased circulating soluble CD40 levels in patients with slow coronary flow phenomenon an observational study
Murtaza Emre Durakoğlugil
Kocaman Sinan Altan
Mustafa Çetin
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Çanga Aytun
Turan Erdoğan
Yüksel Çiçek
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Koroner yavaş akım (KYA) epikardiyal koroner arterlerin obstrüktif hastalık olmaksızın yavaş dolması ile karakterize bir durumdur. CD40/ CD40 ligandı (CD40L) sistemi artmış enflamasyon ve protrombotik yatkınlık sebebiyle aterosklerozla yakın ilişkili gibi görünmektedir. Biz, CD40/ CD40L ikilisinin indirekt bir göstergesi olan serum çözünmüş CD40 (çCD40) düzeylerinin KYA ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Yöntemler: Çalışmamız gözlemsel ve kesitsel nitelikte olup, koroner arter hastalığı şüphesi ile koroner anjiyografi yapılan ve değişken akım hızlarında normal koroner arterler saptanan 70 hasta içeriyordu. KYA, çCD40 ve C-reaktif protein (CRP) arası ilişki incelendi. Çalışmaya KYA’sı olan 50 hasta (ort. yaş 56±10) ve koroner akımı ve koroner arterleri normal (NKA) 20 yaş-cinsiyeti uyumlu kontrol hastası (Ort. yaş 55±10) alındı. KYA’ın öngörücülerini belirlemede lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: KYA ve NKA grubu arasında klinik karakteristikler ve CRP düzeyleri açısından farklılık saptanmadı. Serum çCD40 düzeyi KYA grubunda NKA grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek (74±31 - 59±16 pg/mL, p=0.014) saptandı. Çok değişkenli analizde, ortalama koroner çapı kuvvetli (OR: 7.358, %95 CI: 1.990-27.20, p=0.003) ve çCD40 (OR: 1.044, %95 CI: 1.006-1.084, p=0.023) düzeyi zayıf bir KYA belirteci olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, KYA akım hastalarında artmış çCD40 konsantrasyonun var olduğunu ilk defa ortaya koyduk. Biz, KYA’nın altta yatan patofizyolojik sürecini netleştiremesek de, bulgularımızın KYA fenomeni gelişiminde çCD40/CD40L sisteminin özgül rollerinin daha iyi anlaşılmasında öncül rol oynayabileceğine inanıyoruz.
Slow coronary flow, soluble CD40, C-reactive protein, coronary angiography, regression analysis
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Anadolu Kardiyoloji Dergisi/The Anatolian Journal of Cardiology