Hemşirelerin İndirek Arteriyel Kan Basıncı Ölçüm Basamaklarına Uyumu
Dr. Öğr. Üyesi Emine KORKMAZ
Gülay İpek Çoban
Türkiye
Giriş: Arteriyal kan basıncı ölçümü, temel hemşirelik uygulamalardan biridir. Amaç: Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin indirektarteriyel kan basıncı ölçüm basamaklarına uyumunu değerlendirmektir. Yöntem: Haziran 2013 ile Kasım 2013 tarihleri arasında birüniversite hastanesinin Cerrahi klinikleri, Dahiliye klinikleri ve Özel Ünitelerinde çalışan 350 hemşire çalışmanın evrenini oluşturmuştur.Örneklemi ise kan basıncı ölçümü sırasında gözlemlenebilen 136 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusundaoluşturulmuş bir anket formu kullanılmıştır. Veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiş ve sonuç değerlendirilmesinde Khi-kare testikullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 136 hemşirenin (118 kadın, 18 erkek) ortalama yaş değerleri 29.41 ± 5.42 olarak bulunmuştur.İndirekt kan basıncı ölçüm basamaklarına uyum; cinsiyet açısından değerlendirildiğinde, kadın hemşirelerin erkek hemşirelere göre dahadoğru ölçüm yaptığı; eğitim durumu açısından değerlendirildiğinde, lisans ve yüksek lisans mezunu hemşirelerin, sağlık meslek lisesi veönlisans mezunu hemşirelere göre daha doğru ölçüm yaptığı; çalışma yılı açısından değerlendirildiğinde, çalışma yılı 10-20 arası olanhemşirelerin çalışma yılı 1-9 ve 20+ olan hemşirelere göre daha doğru ölçüm yaptığı; görev açısından değerlendirildiğinde, sorumluhemşirelerin, servis hemşirelerine göre daha doğru ölçüm yaptığı ve bu aradaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür.Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin kan basıncı ölçüm pratiğinin yeterli olmadığı ve bu durumun ölçüm hatalarına neden olabileceğisöylenebilir.
Dergi Adı Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Basım Tarihi 05-2015