Effects of Gilbert s Syndrome on Lipid Profile Levels of Serum Uric Acid Glucose and Insulin Resistance
Medine Cumhur Cüre
Erkan Cüre
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Süleyman Yüce
Ayşe Ertürk
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Gilbert's sendromunda (GS) aterosklerotik kalp hastalığı üzerine bilirubinin koruyucu etkisi iyi bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı ürik asit (ÜA), insülin direnci, glukoz ve lipid profilleri gibi aterosklerotik risk faktörlerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında GS'li hastalardadüşük olup olmadığı araştırmaktır. Materyal ve Metod: 34 erkek ve 38 kadın toplam 72 GS'li hasta ve benzer yaş grubunda 72 sağlıklı birey (34 erkek ve 38 kadın) bu çalışmaya dahil edildi. Her iki grupta 16-45 yaş aralığında ve sigara ve alkol tüketimi yoktu. ÜA, lipidler, glukoz, insülin ve C-reaktif protein (CRP) seviyelerine bakıldı. HOMA-İR indeks hesaplandı.Bulgular: GS'li hastalarda ÜA 4.2 ± 0.8 mg/dL, kontrol grubunda ise ÜA is 4.8 ± 1.1 mg/dL idi. GS'li hastalarda HOMAİR 1.8 ± 0.6, kontrol grubunda ise 2.0 ± 0.4 idi. GS'li hastalarda ÜA (p < 0.001), insülin (p = 0.021), HOMA-İR (p = 0.039), trigliserid (TG) (p = 0.005), düşük dansiteli lipoprotein (DDL) (p = 0.036) ve CRP (p = 0.006) kontrol grubuna göre anlamlı düşük seviyede bulundu. İstatistiki anlamlı olmasa bile, GS'li hastalarda total kolesterol düşük bunun aksine yüksek dansiteli lipoprotein (YDL) yüksek bulundu. Sonuç: Bizim çalışmamızın sonuçları GS'li hastalarda artmış bilirubin seviyesinin düşük ÜA, insülin, DDL, TG ve artmış YDL seviyeleri ile ilişkili olduğunu gösterdi. GS'li hastalarda, düşük seviyedeki ÜA, insülin ve lipid profili kardiyoprotektif etkiye katkı sağlıyor olabilir.
Gilbert's syndrome, uric acid, lipids, blood glucose, insulin resistance
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Cukurova Medical Journal