The Effects of Bioimpedance Analysis Results and Upper Extremity Anthropometric Measurements on Grip Strength in Young Adults
Öğr. Gör. Esra BAYRAMOĞLU DEMİRDÖĞEN
Amaç: El fonksiyonları arasında kavrama, günlük yaşam aktivitelerinin devamlılığı için önemli bir fonksiyondur. Kavrama gücünün değerlendirilmesi, atletik beceriyi belirlemek, nöromüsküler hastalıklar, el cerrahisini takiben olası yan etkileri değerlendirmek ve tedavi planları için çok önemlidir. Genç erişkinlerde biyoempedans analizi (BIA) ve üst ekstremite antropometrik ölçümlerinin kavrama gücünü etkileyip etkilemediğinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, yaşları 18-25 yıl arasında olan 55 erkek ve 55 kadın olmak üzere 110 genç yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. Travma öyküsü, kas-iskelet sistemi sorunu ve kalp, solunum, metabolik veya sistemik hastalığı olan kişiler çalışmaya alınmadı. Antropometrik ölçümler için esnek olmayan mezura, Harpenden antropometrik seti, dijital kumpas, el dinamometresi ve deri kıvrım kalınlığı ölçüm cihazı kullanıldı. Biyoelektrik empedans ölçümü ile vücut yağ yüzdesi ve yağsız vücut kütlesi, kas kütlesi, bazal metabolizma hızı ve toplam vücut sıvısı parametreleri araştırıldı. Hata oranını düşürmek için 3 kez ölçüm alındı ve bu ölçümlerin ortalaması dikkate alındı. Bulgular: Antropometrik ölçümlerden kol çevresi, ön kol uzunluğu ve bilek çevresi, BIA parametrelerinden ise mineral hariç olmak üzere; antropometrik ölçümler ve BIA sonuçlarının kavrama gücü ile istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu bulundu. Sonuç: Üst ekstremite antropometrik ölçümleri ve BIA kavrama kuvveti ile ilişkilidir ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kavrama kuvveti ile antropometrik parametrelerin çoğu arasında ve BIA ile anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Antropometri,biyoempedans analizi,kavrama kuvveti,üst ekstremite,genç erişkinler
Dergi Adı Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1, 62 - 67, 30.
Basım Tarihi 04-2023
Doi Numarası 10.18678/dtfd.1224576