Normotansif Gebelerde Maternal Kan Ürik Asit Değerlerinin Gestasyonel Yaş İle Karşılaştırılması
Ülkü Mete Ural
Yeşim Bayoğlu Tekin
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Figen Kır Şahin
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Maternal ürik asit düzeyleri gebeliğin son trimesterinde artış göstermektedir. Maternal hiperürisemi; preeklampsi, gestasyonel diyabet ve gestasyonel yaşa göre düşük doğum ağırlıklı bebeklerle ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada doğum haftası ile maternal hiperürisemi arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bir üniversite hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde doğum yapan tekil, canlı fetüse sahip, normotansif gebeler çalışma kapsamı- na alınmıştır. Gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, gestasyonel ve pregestasyonel diabetes mellitusu olan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Doğum sırasındaki maternal kanda ürik asit düzeyleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 360 gebe kadın dahil edilmiştir. Olguların ortalama yaş, gravide ve pariteleri sırasıyla 29.8±0.3, 2.1±0.6, 1.2±0.5 olarak belirlenmiştir. Ortalama gestasyonel yaş 39.2±0.2, sistolik kan basıncı (SKB) değeri 112.2±0.7 mmHg diastolik kan basıncı (DKB) değeri 71.6±0.6 mmHgdir. Yenidoğanların doğum ağrılıkları 3332±30 grdır. Ortalama ürik asit değerleri 4.45±0.06dir. Doğum haftası ile maternal kan ürik asit değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0.05). Ayrıca fetal ağırlık ve gestasyonel yaş ile kan ürik asit değerleri arasında korelasyon saptanamamıştır (r=0.054, p=0.344 ve r= 0.006, p=0.913). Sonuç: Artmış maternal ürik ait değerleri plasentada oksidatif stres ve vaskuler anormalliklere yol açarak preeklampsi gelişimine ve olumsuz maternal ve fetal sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Ancak gestasyonel yaşın ilerlemesi ile maternal ürik asit düzeylerinin artışı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Jinekoloji - Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisİ