Comparison of the Effects of Copper T and Levonorgestrel IUDon Proteoglycan Composition of Cervical Mucus
Yeşim Bayoğlu Tekin
Emine Seda Güvendağ Güven
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Zihni Açar Yazıcı
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Figen Kır Şahin
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Cooper T ve LevonorgestrelliRahim içi araçların (LNG-IUD) servikal mukus proteoglikan yapısı üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel çalışma bir üniversite hastanesi jinekoloji polikliniğinde altı ay süre ile yürütülmüştür. Dahiledilme kriterleri 18-50 yaş arasında olmak ve kontraseptif yöntem olarak Copper T ya da LNG-IUD kullanmaktır. Mu kus örnekleri menstural kanamadan 7 gün sonra elde edilmiş ve servikal mukusta Hyaluronan (HA), Heparin Sulfat (HS) ve sulfatlanmış glikozaminoglikan (s-GAG) seviyeleri değerlendirilmiştir.BULGULAR: Copper T ve LNG-IUD gruplarında HA, HS ve s-GAG seviyeleri kontrol grubundan daha yüksektir. Ancak farksadece s-GAG için istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,001).SONUÇ: Bakırlı ve levonorgestrelli rahim içi kontraseptif araçların servikal mukusun proteoglikan içeriği üzerinde önemli etkileri vardır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gynecology Obstetrics&Reproductive Medicine