Gender related differences in dietary behaviors, cardiometabolic risks, unhealthy lifestyle factors, and their effect on cardiovascular morbidity in primary care
Ayfer Bayındır Çevik
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Serap Baydur Şahin
Sema Koçan
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Mehtap Metin Karaaslan
Hilal Pekmezci
Prof. Dr. Aynur KIRBAŞ
Teslime Ayaz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diyet davranışları, kardiyometabolik riskler, yaşam tarzı faktörleri ve bunların kardiyovasküler morbidite üzerindeki etkilerinde cinsiyet farklılıklarını birinci basamak sağlık hizmetlerinde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu toplum temelli kesitsel çalışmanın örneklem büyüklüğü Nüfus orantılı küme örnekleme yöntemi ile 930 yetişkin birey seçildi. Anketlerin, antropometrik ölçümlerin ve kan alma prosedürlerinin uygulanması araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi. Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının cinsiyete göre kardiyovasküler hastalık varlığı üzerindeki etkisi incelendi. Bulgular: Kardiyovasküler hastalık prevalansı erkeklerde %11.7 ve kadınlarda %9.0 idi. Her iki cinsiyette de 50 yaşın üzerinde olmak kardiyovasküler hastalık prevalansı ile iyi ilişkili iken, çay tüketimi koruyucu etkiye sahiptir. Ayrıca sigara ve tereyağı kullanımıerkeklerde kalp hastalığı ile iyi ilişkilidir. Sonuç: Bu çalışma, birinci basamakta kardiyovasküler morbidite için cinsiyet ve çeşitli risk faktörleri arasındaki ilişkiye dair kanıtlar sağlamıştır. Bulgular, sağlık profesyonellerinin kardiyovasküler hastalık önleme için cinsiyete özel stratejik programlar tasarlaması gerektiğini göstermektedir.
gender-related differences,Cardiovascular morbidity,dietary behaviors,primary care
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Çukurova Medical Journal