Drop Foot Resulting From Hereditary Multiple Exostoses
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Fatmanur Aybala Koçak
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Bu olgu sunumunda, herediter multipl ekzostoz (HME) tanılı 9 yaşında erkek hastanın osteokondrom basısına bağlı düşük ayak gelişimi anlatılmaktadır. Fizik muayenede sol diz etrafında kemik genişlemeleri palpe edildi. Sol diz ve ayak bileği eklem hareket açıklığında, ayak bileği ve parmak dorsifleksiyonu kas gücünde azalma saptandı. Elektrodiagnostik incelemede, peroneal sinir innerve kaslarda kronik denervasyon bulundu. Radyolojik değerlendirmede fibula başı ve femur distalinde osteokondromalar mevcuttu. Hastaya daha önce 2 kez fibula başı etrafına cerrahi dekompresyon ve rezeksiyon uygulanmıştı. Rehabilitasyon programı sonrasında hastada yürüme hızı, adım uzunluğunda artış ve günlük yaşam aktivitelerinde iyileşme saptandı. Osteokondromalar kronik bası sonucunda nadirde olsa nöropatilere neden olabilmektedir. Bası sonrası gelişen nöropatilerde osteokondrom gibi bir lezyon varlığında erken dekompresyon yapılması ve erken rehabilitasyon gereklidir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkiye Klinikleri
Basım Tarihi 01-2023