Orman Gülü (Rhododendron ssp.) Çeliklerinin Köklenmeleri Üzerine Farklı Uygulamaların Etkileri
Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ALTUN
Hüseyin Çelik
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma, Türkiye doğal orman gülü türlerinin (Rhododednron ponticum L., R. luteum Sweet, R. caucasicum Pallas, R. simirnovii Trautv ve R. ungernii Trautv) çeliklerinin köklenme oranları (%) üzerine farklı çelik alma dönemi, farklı IBA dozlarının ve köklendirme ortamlarının etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ağustos ayının sonu, Ekim ayının ilk yarısı ve Kasım ayının ikinci yarısında alınan tepe çelikleri, İndol-3-Bütirik Asit (IBA)’in 0, 2000 ppm, 4000 ppm ve 8000 ppm dozlarına tabi tutularak alttan ısıtmalı tavalarda ve mistleme sulama altında köklendirme ortamlarına dikilmişlerdir. Köklendirme ortamı olarak asidik torf+perlit (3:1) ve perlit ortamı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yıllara göre değişmekle beraber en yüksek köklenme oranları R. ponticum, R. smirnovii ve R. ungernii türlerinde asidik torf+perlit (3:1) ortamında (sırasıyla % 75.83, %59.17 ve %25), R. luteum ve R. caucasicum türlerinde ise perlit ortamında (sırasıyla %64.17 ve %29.17) olduğu tespit edilmiştir. Orman gülü çeliklerinin köklenme seviyelerinin; türe, çelik alma dönemine, köklenme ortamına, kullanılan IBA dozuna ve yıllara bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir.
Rhododendron,Çelik,Köklendirme ortamı,IBA
Dergi Adı Black Sea Journal of Engineering and Science