0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Sürgün ve Yapraklarında Fenolik Madde İçeriklerinin Mevsimsel Değişimlerinin Saptanması
Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ALTUN
Şükriye Bilgener
Bu çalışmada 0900 Ziraat kiraz çeşidinin yaprak ve sürgünlerinde toplam fenolik madde içeriklerinin mevsimsel değişimi saptanmıştır. Ayrıca yaprak ve sürgünlerdeki sulu alkolde çözünen ve asitle hidrolizi sonucu elde edilen ekstraktlarındaki fenolik maddeler kağıt kromatografısi ile ayrılarak incelenmiştir. Sürgünlerde toplam fenolik madde içerikleri yapraklara göre daha yüksek oranlarda saptanmıştır. Sürgünlerin toplam fenotik içeriklerinin, Nisan ve Mayıs aylarında göreceli olarak düşük seviyede olduğu, Haziranda ani bir artış gösterdiği, hemen ardından Temmuz ayında yılın en düşük seviyesine indiği gözlenmiş; Temmuzdan sonra Ağustos ayında ise tekrar yükseldiği tespit edilmiştir. Daha sonra Eylül - Mart ayları arasında (dinlenme döneminde) diğer aylara göre yüksek oranlarda olduğu belirlenmiştir. Ya'praklardaki toplam fenolik maddeler, yaprakların açmaya başladığı Nisan ayının ilk haftasında, diğer dönemlere göre en yüksek oranda belirlenmiştir. Haziran ve Ağustos ayları arasında oldukça düşük seviyelerde seyreden yaprak fenolik maddeleri, yaprakların vegetasyonlarmı tamamladıkları Eylül ve Ekim aylarında vegetasyon başındaki kadar olmasa da tekrar yükselmişlerdir. Sürgünlerin sulu alkol ekstraktlannda iki boyutlu kağıt kromatografisiyle (birinci boyut %5 asetik asit; ikinci boyut n- butanol: asetik asit: su, 60:15:25 v/v) toplam 12 farklı madde saptanmıştır. Aynı ayırma metoduyla yapraklarda toplam 8 farklı madde elde edilmiştir. Sürgünlerin ve yaprakların forestal solvent! ile yapılan tek boyutlu kağıt kromatogramlarında 5' er farklı madde gözlenmiştir.
fitokimyasallar,fenolik bileşikler,filiz,yapraklar,kiraz,mevsimsel değişimler
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale