Havacılık endüstrisinde yeni trend: Al-Li esaslı alaşımlar
Özel Kuruluş, Türkiye
İlyas KACAR
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Al-Li (Alüminyum-Lityum) alaşımları; düşük yoğunluk, yüksek elastisite modülü, mükemmel korozyondirenci, yüksek sertlik, yüksek yorulma çatlak büyüme direnci, düşük kırılma tokluğu ile havacılıkendüstrisinin ilgi odağı haline gelmiştir. Bu alaşımların kullanımı, uçakların koltuk rayları, zemin kirişleri vedirekleri, kanat içi kirişler, kızak çerçeveleri gibi yapısal parçalarında devam ederken, gelecekte başkaparçaların imalatında da kullanılmasına yönelik araştırma çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.Her malzemede olduğu gibi bu alaşımlarda da çeşitli problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada Al-Lialaşımlarının havacılık alanında kullanımı, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri incelenmiştir.
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler