Yüzey Pürüzlülüğünün Tahmininde Farklı Yöntemlerin İncelenmesi
KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Mehmet Fatih DEMİRDÖĞEN
Özel Kuruluş, Türkiye
Kalıpçılık sektöründe talaşlı imalat en yaygın kullanılan yöntemlerden birisi olup maliyeti önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle istenilen yüzey pürüzlülüğü/kalitesini düşük maliyetle minimum işleme zamanında elde etmek temel amaçtır. Yüzey kalitesi: kesme hızı, ilerleme, talaş derinliği, titreşim, soğutma sıvısı, kullanılan kesici uç özellikleri/geometrisi gibi birçok parametreye bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada, sıcak iş takım çeliğinin farklı parametrelerde tornalanması sonucu yüzey pürüzlülüğü incelenmiştir. Aynı zamanda, elde edilen deneysel verilerden regresyon, yapay sinir ağları ve bulanık mantık tahmin modelleri oluşturulmuştur. Bu sayede farklı parametrelerdeki yüzey pürüzlülük değerleri elde edilmiştir. Deneysel sonuçlarla model sonuçları karşılaştırıldığında, yaklaşık %5 hata ile en yakın tahmin Sugeno bulanık mantık modeli ile elde edilmiştir.
Yapay sinir ağları,Sugeno,Anfis,Regresyon,Yüzey pürüzlülüğü
Dergi Adı Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi