Effects of different optimization methods on the predictions of YLD2000 yield criterion coefficients
Doç. Dr. Süleyman KILIÇ
İlyas Kacar
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Fahrettin Öztürk
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Serkan Toros
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Plastik deformasyon proseslerinin sonlu elemanlar simülasyonlarında genellikle gelişmiş akma kriterleri kullanılmaktadır. Bu kriterlerin katsayılarının doğru hesaplanması simülasyonun sonuçlarının başarısına etki etmektedir. Bu çalışmada literatürde en çok kullanılan üç optimizasyon yöntemlerinden en küçük kareler, nonlineer şartlı optimizasyon ve genetik algoritma kullanılarak, YLD2000 akma kriterinin katsayıları hesaplanmıştır. Tahmin edilen sonuçları doğrulamak için iki farklı alüminyum alaşımı seçilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre nonlineer şartlı optimizasyon ve genetik algoritma yöntemlerinin girilen başlangıç değerlerine çok bağlı olduğu ve her farklı durum için farklı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle akma kriterlerinin katsayılarının optimizasyon medodu ile hesaplanması işlemlerinde en küçük kareler yönteminin tercih edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Dergi Adı Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2019