Role of spinal mobility on unsupported upper extremity exercise capacity in asymptomatic young adults: A crosssectional study
Ismail ÖZSOY
Selçuk Üniversitesi, Turkey
Gülsah ÖZSOY
Selçuk Üniversitesi, Turkey
Buket BÜYÜKTURAN
Özge BARUT
Atahan TURHAN
Öznur BÜYÜKTURAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Turkey
Amaç: Üst ekstremiteler günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmek için önemlidir. Omurga bölgesi birçok faktörle birlikte üst ekstremite hareketlerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Çalışmamızın ilk amacı DÜEEK ile spinal mobilite arasındaki ilişkiyi incelemekti. Çalışmanın ikinci amacı, spinal mobilitenin DÜEEK’in bir belirleyicisi olup olmadığını belirlemekti. Yöntem: Çalışmaya kırk asemptomatik ve gönüllü birey (yaş=21,50±1,51 yıl, 52,5% kadın) dahil edildi. DÜEEK’ni değerlendirmek için 6-dakika pegboard ve ring testi (6PBRT) yapıldı. Spinal mobilite elde taşınabilen, bilgisayar destekli bir elektromekanik cihaz (Spinal Mouse System, Idiag, Fehraltorf, İsviçre) kullanılarak değerlendirildi. Sagittal (SAD- maksimal ekstansiyon/fleksiyon) ve koronal (KRD-maksimal sol/sağ lateral fleksiyon) düzlemde spinal mobilite ölçüldü. Sonuçlar: 6PBRT skoru ile SAD spinal mobilite (r=0,361, p=0,022) ve KRD spinal mobilite (r=0,322, p=0,043) arasında orta güçte ve pozitif bir ilişki vardı. Kademeli çoklu doğrusal regresyon analizi SAD spinal mobilitenin 6PBRT skorunun % 11 varyans ile anlamlı ve bağımsız belirleyicisi olduğunu gösterdi. Tartışma: SAD spinal mobilite, asemptomatik bireylerde DÜEEK'nin bir belirleyicisi olarak bulundu. Bu çalışma DÜEEK’nin spinal mobilite artırılarak geliştirilebileceğini göstermektedir.
Exercise Test | Spine | Upper extremity
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale