CERRAHİ TEDAVİ UYGULANMIŞ TORAKOLOMBER BURST VERTEBRA KIRIKLARINDA RADYOLOJİK PARAMETRELER İLE KLİNİK SONUÇLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Onat Üzümcügil
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Türkiye
Yunus Emre Akman
Nikola Azar
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet YETİŞ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Doğan
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Cerrahi olarak tedavi edilmiş torakolomber patlama vertebra kırıklarında radyolojik parametreler ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi. Materyal ve metot: Nörolojik hasarı olmayan, izole tek seviyeli torakolomber vertebra kırığı olan, posterior segmental transpediküler enstrümantasyon ve posterolateral füzyon ameliyatı yapılan 17 hastanın ameliyat öncesi, ameliyat sonrası ve son kontrollerdeki radyolojik parametreleri ve klinik sonuçları değerlendirildi. Değerlendirilen radyolojik parametreler anterior korpus yükseklik kaybı (AKYK), lokal kifoz açısı (LKA) ve sagittal indeks (Sİ) değerleri idi. Ayrıca 17 hastanın 9 tanesinin ameliyat öncesi ve sonrası yapılan bilgisayarlı tomografi incelemelerinde transvers ve ön-arka plandaki spinal kanal çapları karşılaştırıldı. Klinik sonuçlar ise vizüel analog skala (VAS) ve Oswestry skorlama sistemi kullanılarak değerlendirildi. Radyolojik sonuçlarla klinik sonuçlar arasındaki ilişki araştırıldı. Sonuçlar: Ortalama takip süresi 26 ay (dağılım 13 ay-51 ay) olan çalışmada, AKYK; ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre düzelmesine rağmen bu düzelmenin uzun dönemde belirgin bir şekilde kayba uğradığı görüldü. LKA; ameliyat sonrasında öncesine göre belirgin şekilde lordoza dönecek şekilde negatif değerlere düşerken, bu açının da uzun dönemde düzelme kaybına uğrayarak tekrar kifoza doğru gittiği saptandı. Sİ; ameliyat sonrasında azalma gösterirken uzun dönemde düzelme kaybına uğradı. Bilgisayarlı tomografi incelemesiyle spinal kanal çapları ölçülen 9 hastanın tümünde ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre kanal çaplarında belirgin artış saptandı. Ortalama VAS skoru son takip esnasında 2.12 ± 1.7, Oswestry skoru ise ortalama 9.24 ± 6.4 olarak bulundu. Kanonik grup analizi ile yapılan istatistiksel çalışmaya göre AKYK’nın VAS (r0.5) klinik skorlarla istatistiksel olarak anlamlı ilişkide olduğu tespit edildi. Çıkarımlar: Torakolomber kırıkların cerrahi tedavisinde özellikle sagittal plandaki dizilimin düzeltilmesi, tedavinin başarısını etkileyen önemli bir faktördür.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı The Journal of Turkish Spinal Surgery