Assessing latent tuberculosis infection prior to biologic therapy in psoriasis: a new diagnostic approach with an online interpreter
Dr. Öğr. Üyesi Zuhal METİN
Prof. Dr. Kemal ÖZYURT
Mustafa Atasoy
Efşan Gürbüz Yontar
Ragıp Ertaş
Prof. Dr. Özkan GÖRGÜLÜ
Amaç: Biyolojik ajanların, özellikle de anti-TNF-alfa tedavilerinin kullanımı artmış tüberküloz (TB) riski ile ilişkilidir. Bu nedenle, biyolojik tedavilerden önce latent tüberküloz enfeksiyonunun (LTBI) kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmanın amacı, psöriazis hastalarında biyolojik tedavilere başlamadan önce LTBI riskini değerlendirmek için web tabanlı bir uygulama olan tüberkülin deri testi (TST) /interferon-γ salınım testi (IGRA) (OI-TST/IGRA) yorumlayıcısının faydasını değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Biyolojik bir ajanla tedavi edilmeden önce göğüs hastalıkları uzmanı tarafından TB açısından değerlendirilen 116 psoriasis hastası retrospektif olarak OI-TST/IGRA (tstin3d.com) ile yeniden değerlendirildi. OI-TST/IGRA ile ortalama pozitif prediktif değer (PPV), ortalama yıllık aktif tüberküloz gelişme riski (ARDATB) ve ortalama kümülatif aktif tüberküloz riski (CRATB) değerleri hesaplandı ve önceki sonuçlarla karşılaştırıldı. Grup karşılaştırmaları Kruskal-Wallis ve Mann- Whitney U testleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: LTBI-pozitif grubun PPV'si, LTBI-negatif gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. TST boyutu >15 mm olan grubun PPV ve ARDATB değerleri, TST boyutu 5-9 mm ve TST boyutu 10-15 mm olan gruplardan anlamlı olarak daha yüksekti. QuantiFERON-TB Gold In-tube test (QFT-GIT) pozitif grubun PPV, ARDATB ve CRATB değerleri QFT-GIT negatif gruptan anlamlı derecede yüksekti. Akciğer grafisi (CXR) pozitif grubun aynı değerleri CXR negatif gruptan anlamlı derecede yüksekti. PPV, ARDATB ve CRATB değerleri TST, QFT-GIT ve CXR sonuçları ile pozitif korelasyon göstermiştir. Ayrıca, PPV önceki LTBI kararları ile pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç: Birçok faktörün sorgulandığı ve PPV, ARDATB ve CRATB değerlerinin birlikte değerlendirildiği OI-TST/ IGRA, psoriasis hastalarında TB riskinin değerlendirilmesinde, yanlış tanı ve gereksiz profilaksinin önlenmesinde değerli bir araç olabilir.
Latent tuberculosis infection,psoriasis,biologic therapy
Dergi Adı Pamukkale Medical Journal