An Empirical Study on the Impact of Urbanization on Environmental Quality in Turkey
Doç. Dr. Emrah SOFUOĞLU
Arş. Gör. Adem ALVER
Nagihan Bozali
Kentleşme ve çevre arasındaki ilişki son zamanlarda birçok araştırmacının ilgisini çekmektedir. Birçok ülkede kentleşmenin neden olduğu ek enerji tüketimi CO2 emisyonlarını artırmakta ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu çalışma, 1970-2020 döneminde Türkiye'de kentleşmenin çevre kalitesi üzerindeki etkisini test etmeyi amaçlamaktadır. Ampirik analiz için Fourier ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılmıştır. FARDL sonuçları, değişkenler arasında uzun dönemli bir eşbütünleşme ilişkisini ortaya koymaktadır. Bağımsız değişkenlerin CO2 emisyonları üzerindeki etkisinin analiz edilmesi amacıyla FARDL modeline dayalı uzun dönem katsayı tahmin yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de ekonomik büyüme, enerji tüketimi ve kentleşmenin CO2 emisyonlarını artırarak çevre kirliliğini artırdığını göstermektedir. Genel sonuçlar, Türkiye'nin uzun vadeli sürdürülebilir kentleşme stratejileri uygulaması gerektiğini kanıtlamaktadır.
Kentleşme,Çevresel Kalite,Sürdürülebilir Kalkınma
Dergi Adı Journal of Emerging Economies and Policy