Yazarlar |
Dr. Öğr. Üyesi Alim AYDIN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Amaç: Bu çalışma, tuza toleranslı oldukları önceki çalışmalarda belirlenen, ileri kademelerdeki hatların kullanılması ile elde edilen su kabağı melezlerinin su kültürü koşullarında tuz stresine tolerans seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 4 adet ana ebeveyn hat (S7 kademesinde), 6 adet baba ebeveyn hat (S3 kademesinde), 9 adet melez kombinasyonu ve 1 adet ticari su kabağı anacı materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma materyallerinin tuza tolerans seviyelerini belirlemek üzere, temel bileşen analizi ve kümeleme analizleri uygulanmıştır. Araştırma Bulguları: Tuza tolerant olan kümenin üyeleri; 8×A13, 9×A11, 6×A12 ve 6×A10 nolu melez kombinasyonları olurken, orta düzeyde tuz toleransına sahip olanlar ise 9×A1, 1×A13, 8×A16 ve A1 nolu bitkiler olmuştur. Sonuç: 6xA11 ve 9×A16 melezleri hariç diğer tüm melez kombinasyonları, ana ve baba hatlar ile ticari su kabağı çeşidinden tuz stresine daha fazla tolerans göstermiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | The Journal of Ege University Faculty of Agriculture |
Dergi ISSN | 1018-8851 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2023 |
Cilt No | 60 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 665 / 678 |
Doi Numarası | 10.20289/zfdergi.1284786 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.20289/zfdergi.1284786 |