 
  
  
		| Yazarlar (2) | 
|  Dr. Öğr. Üyesi Alim AYDIN Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye | 
|  Doç. Dr. Hakan BAŞAK Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye | 
| Özet | 
| Amaç: Bu çalışma, tuza toleranslı oldukları önceki çalışmalarda belirlenen, ileri kademelerdeki hatların kullanılması ile elde edilen su kabağı melezlerinin su kültürü koşullarında tuz stresine tolerans seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 4 adet ana ebeveyn hat (S7 kademesinde), 6 adet baba ebeveyn hat (S3 kademesinde), 9 adet melez kombinasyonu ve 1 adet ticari su kabağı anacı materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma materyallerinin tuza tolerans seviyelerini belirlemek üzere, temel bileşen analizi ve kümeleme analizleri uygulanmıştır. Araştırma Bulguları: Tuza tolerant olan kümenin üyeleri; 8×A13, 9×A11, 6×A12 ve 6×A10 nolu melez kombinasyonları olurken, orta düzeyde tuz toleransına sahip olanlar ise 9×A1, 1×A13, 8×A16 ve A1 nolu bitkiler olmuştur. Sonuç: 6xA11 ve 9×A16 melezleri hariç diğer tüm melez kombinasyonları, ana ve baba hatlar ile ticari su kabağı çeşidinden tuz stresine daha fazla tolerans göstermiştir. | 
| Anahtar Kelimeler | 
| Makale Türü | Özgün Makale | 
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale | 
| Dergi Adı | The Journal of Ege University Faculty of Agriculture | 
| Dergi ISSN | 1018-8851 Scopus Dergi | 
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN | 
| Makale Dili | İngilizce | 
| Basım Tarihi | 12-2023 | 
| Cilt No | 60 | 
| Sayı | 4 | 
| Sayfalar | 665 / 678 | 
| Doi Numarası | 10.20289/zfdergi.1284786 | 
| Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/81822/1284786 |