The Effect of Isolation and Controlled Social Life Periods on Physical Activity and Anxiety in Elite Athletes During the COVID-19 Pandemic
İsmail Özsoy
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İhsan KODAK
Dr. Öğr. Üyesi Caner KARARTI
Gülşah Özsoy
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Elit sporcularda, pandeminin izolasyon ve kontrollü sosyal yaşam sırasında anksiyete ve fiziksel aktivite üzerindeki etkilerini araştırmak. Araştırmanın ikinci amacı, izolasyon ve kontrollü sosyal yaşamın etkilerinin cinsiyetler arasında farklı olup olmadığını değerlendirmekti. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya toplam 52 elit sporcu (%80,2 milli takım sporcusu) dâhil edildi. İzolasyon ve kontrollü sosyal yaşam dönemleri analiz edildi. Sporcu kaygısı Sporcuların Yeni Tip Koronavirüse (COVID-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği [Athlete’s Anxiety to Catch the Novel Coronavirus (COVID-19) Scale (AACNCS)], koronavirüs anksiyetesi Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu [Coronavirus Anxiety Scale Short Form (CAS-SF)] ve fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu [International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ-SF] değerlendirildi. Bulgular: Çalışma, izolasyon döneminde kontrollü sosyal yaşam dönemine göre sporcuların kaygı düzeylerinin [AACNCS Sosyal Anksiyete puanı (p=0.009) ve CAS-SF puanı (p=0.008)] daha yüksek olduğunu ve fiziksel aktivite düzeylerinin daha düşük [IPAQ-SF toplam puanı (p<0.001)] olduğunu gösterdi. Tüm AACNCS puanları, CAS-SF puanı ve IPAQ-SF toplam puanı açısından cinsiyetler (Cinsiyet*Zaman etkileşimleri) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Pandemi sırasında, izolasyon dönemi elit sporcuların fiziksel aktivitesini ve kaygısını olumsuz etkilemiştir; ancak kontrollü bir şekilde sosyal hayata dönüş kaygının azalmasına ve fiziksel aktivitenin artması sağlamıştır. Bu sonuçlar, COVID-19 salgınının doğru yönetilmesinin elit sporcular için önemini göstermektedir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO-SPORTDiscus