Farklı melez kombinasyonları ile elde edilmiş su kabağı (Lagenaria siceraria) melezlerinin su kültürü koşullarında tuz stresine morfolojik ve fizyolojik olarak tolerans düzeylerinin belirlenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Alim AYDIN
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
Amaç: Bu çalışma, tuza toleranslı oldukları önceki çalışmalarda belirlenen, ileri kademelerdeki hatların kullanılması ile elde edilen su kabağı melezlerinin su kültürü koşullarında tuz stresine tolerans seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Çalışmada 4 adet ana ebeveyn hat (S7 kademesinde), 6 adet baba ebeveyn hat (S3 kademesinde), 9 adet melez kombinasyonu ve 1 adet ticari su kabağı anacı materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma materyallerinin tuza tolerans seviyelerini belirlemek üzere, temel bileşen analizi ve kümeleme analizleri uygulanmıştır. Araştırma Bulguları: Tuza tolerant olan kümenin üyeleri; 8×A13, 9×A11, 6×A12 ve 6×A10 nolu melez kombinasyonları olurken, orta düzeyde tuz toleransına sahip olanlar ise 9×A1, 1×A13, 8×A16 ve A1 nolu bitkiler olmuştur. Sonuç: 6xA11 ve 9×A16 melezleri hariç diğer tüm melez kombinasyonları, ana ve baba hatlar ile ticari su kabağı çeşidinden tuz stresine daha fazla tolerans göstermiştir.
Anaç,karpuz,melez kombinasyonları,su kültürü,tuz stresi
Dergi Adı The Journal of Ege University Faculty of Agriculture