A taxonomic study on Orthrias insignis euphraticus (Banarescu and Nalbant, 1964) and Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) by sarcoplasmic protein electrophoresis
Prof. Dr. Mahmut YILMAZ
Yılmaz Çiğremiş
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Yusuf Türköz
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Muhammet GAFFAROĞLU
Bu çalışmada, SDS-PAGE (sodyum dodesil sülfat-poliakrilamid jel elektroforezi)'ne, Karakaya Baraj Gölü'nden yakalanan Orthrias insignis euphyraticus (BALITORIDAE) ve Cyprinion macrostomus (CYPRINIDAE) balıklarının sarkoplazmik proteinleri uygulandı. Elektroforegramda, sarkoplazmik proteinlerin band sayısı ve molekül ağırlıklarının iki tür arasında farklı olduğu görüldü. Cyprinion macrostomus 18 protein bandına sahipken Orthrias insignis euphyraticus'da 20 protein bandı vardı. Diğer taraftan, Orthrias insignis euphyraticus'dan elde edilen 29.5 kD moleküler ağırlığına sahip 9. protein bandı ve 27.2 kD moleküler ağırlığına sahip 12. protein bandı Cyprinion macrostomus'ta bulunmadı. 27.5 kD moleküler ağırlığına sahip 9. protein bandı yalnızca Cyprinion macrostomus'ta bulundu. Sarkoplazmik proteinlerin karşılaştırılmasının taksonomik sınıflandırmada pratik önemi olabileceğine karar verildi.
taksonomi,SDS-PAGE,Cyprinion macrostomus,Orthrias insignis euphyraticus,tatlısu balıkları,Karakaya Barajı,moleküler ağırlık,proteinler
Dergi Adı Gazi University Journal of Science
Basım Tarihi 01-2010