Kronik Boyun Ağrısı Olan Bireylerde Ağrı Şiddeti, Servikal Kas Kuvveti, Propriosepsiyon ve Denge Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi
Hikmet Kocaman
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Nazım Tolgahan Yıldız
Öğr. Gör. Mehmet CANLI
Halil Alkan
Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Çalışmanın amacı, kronik boyun ağrısı (KBA) olan bireylerde ağrı şiddeti, servikal kas kuvveti, propriosepsiyon ve denge arasındaki ilişkileri incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 45 KBA’lı birey ve 46 boyun ağrısı olmayan sağlıklı birey dahil edildi. KBA’lı bireylerde istirahat ve aktivite sırasındaki boyun ağrısı şiddetleri görsel analog skala ile, her iki gruptaki bireylerin servikal fleksör ve ekstansör kas kuvveti izometrik dinamometre ile, servikal bölge propriosepsiyon duyusu servikal eklem pozisyon hata testi ile ve statik ve dinamik denge Biodex denge sistemi ile değerlendirildi. Sonuçlar: Sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında KBA’lı bireylerin servikal fleksör ve ekstansör kas kuvvetlerinin daha düşük, servikal bölgepropriosepsiyonunun ve statik ve dinamik dengelerinin daha kötü olduğu bulundu (p<0,05). KBA’lı bireylerde, ağrı şiddeti ile, servikal kas kuvvetleri, servikal bölge propriosepsiyonu ve statik-dinamik denge ilişkiliydi (p<0,05). Ayrıca, KBA’lı bireylerde, servikal bölge propriosepsiyonu, servikal kas kuvvetleri ve statik-dinamik denge ile ilişkiliydi (p<0,05). Tartışma: KBA’da ağrı şiddetinin artmasıyla servikal kas kuvveti, propriosepsiyon ve denge zayıflayabilir, propriosepsiyonun zayıflaması dengeyi olumsuz etkileyebilir.
Dergi Adı Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Basım Tarihi 01-2024