Comparison of the Effects of Mulligan Mobilization Technique Combined with Cervical Stabilization Exercises with the Effects of Cervical Stabilization Exercises Alone in Chronic Neck Pain: Randomized Controlled Study
Hikmet Kocaman
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Nazım Tolgahan Yıldız
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Mehmet CANLI
Halil Alkan
Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Çalışmanın amacı kronik boyun ağrısı (KBA) olan bireylerde servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak uygulanan Mulligan mobilizasyon tekniklerinin, tek başına uygulanan servikal stabilizasyon egzersizlerine kıyasla ağrı şiddeti, eklem hareket açıklığı (EHA), servikal kas enduransı, basınç ağrı eşiği (BAE) ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktı. Yöntem: Kırk KBA’lı bireyin dahil edildiği çalışmada bireyler rastgele servikal stabilizasyon grubu (SG, n=20) ve servikal stabilizasyon-Mulligan mobilizasyon grubu (SMG, n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. SG’ye sadece dört haftalık servikal stabilizasyon egzersizleri uygulanırken, SMG’ye servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak dört hafta boyunca Mulligan mobilizasyon teknikleri uygulandı. Tedavi programları öncesinde ve sonrasında bireyler ağrı şiddeti (görsel analog skala), EHA (gonyometrik ölçüm), servikal kas enduransı (endurans testleri), BAE (algometrik ölçüm) ve yaşam kalitesi (Kısa Form-36, KF-36) bakımından değerlendirildi. Bulgular: Tedavi programları sonrasında her iki grupta da bütün parametrelerde anlamlı iyileşmeler bulundu (p<0.05). Ayrıca, SMG’de SG’ye kıyasla; EHA, BAE ve KF-36 skorlarında daha fazla iyileşme görüldü (p<0.05). Sonuç: KBA’da servikal stabilizasyon egzersizlerinin uygulanmasıyla, ağrı şiddeti, EHA, servikal kas enduransı, BAE ve yaşam kalitesinde iyileşmeler elde edilebilir. Bununla birlikte, KBA’lı bireylerde servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak uygulanan Mulligan mobilizasyon tekniğinin tek başına uygulanan servikal stabilizasyon egzersizlerine kıyasla EHA, BAE ve yaşam kalitesini iyileştirmede daha etkili olduğu söylenebilir.
Boyun Ağrısı,Egzersiz,Manipulatif Tedaviler,Yaşam Kalitesi,Rehabilitasyon
Dergi Adı Karya Journal of Health Science