Sağlıklı Bireylerde Servikal Propriosepsiyonla İlişkili Faktörlerin İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi İsmail CEYLAN
Öğr. Gör. Mehmet CANLI
Dr. Öğr. Üyesi Şafak KUZU
Amaç: Bu çalışma, sağlıklı genç yetişkinlerde servikal bölge propriosepsiyon duyusu ile servikal bölge eklem hareket açıklığı ve postür arasında ilişki olup olmadığını araştırmak amacıyla yapıldı. Araçlar ve Yöntem: Bu çalışma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nda 98 sağlıklı genç yetişkin üzerinde yapıldı. Çalışmaya katılan bireylerin servikal propriosepsiyon duyuları 4 farklı pozisyonda (fleksiyon, ekstansiyon, sol rotasyon ve sağ rotasyon) Servikal Eklem Pozisyon Hata Testi ile değerlendirildi. Ayrıca çalışma katılımcılarının postürleri New York Postür analizi ile servikal bölge eklem hareket açıklığı değerleri ise manuel bir gonyometre ile değerlendirildi. Parametrelerin birbiri ile ilişkisi Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 20.85±1.68’di. Servikal bölge propriosepsiyon alt parametreleri değerleri ile New York Postür Analizi ve servikal bölge eklem hareket açıklığı alt parametreleri arasında herhangi bir istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı (hepsi için p>0.05). Sonuç: Servikal propriosepsiyonun postür ve servikal bölge eklem hareket açıklığı ile ilişkili olmadığı sonucuna ulaşıldı. Ancak servikal propriosepsiyon duyusunun, eklem hareket açıklığının ve postürün servikal bölge patolojisine sahip olanlarda incelenmesi gereğini düşünmekteyiz.
eklem hareket açıklığı,postür,propriosepsiyon
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale