Konaklama işletmelerinde çalışan personelin örgütsel bağlılıklarının sosyo-demografik faktörler açısından incelenmesi
Doç. Dr. Halil Özcan ÖZDEMİR
Bu araştırmada konaklama sektöründe görev yapmakta olan çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli açılardan incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Nevşehir ilindeki 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışmakta olan 325 otel çalışanının görüşleri alınmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde yürütülen çalışmada veriler, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesi aşamasında betimsel istatistikler, ilişkisiz ölçümlerde t testi, tek yönlü varyans analizi, çoklu karşılaştırma LSD testi ve Pearson korelasyon testi hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda otel çalışanlarının en yüksek bağlılıklarının devam bağlılığı olduğu, en düşük bağlılıklarının da normatif bağlılıkları olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların cinsiyetlerine ve medeni durumlarına göre örgütsel bağlılıklarının anlamlı bir değişiklik göstermediği belirlenmiştir. Konaklama sektöründe çalışan kişilerin duygusal ve devam bağlılıklarının eğitim düzeylerine göre anlamlı bir değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların yaşları ve kıdemleri ile örgütsel bağlılıkları arasında düşük düzeyde ilişkiler olduğu ya da anlamlı ilişkiler bulunmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçların literatüre ve bilime katkı sunacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED)
Basım Tarihi 12-2019
Doi Numarası DOI: 10.31592/aeusbed.580740