Investigation of Factors Associated with Pain Level in Individuals with Chronic Non-Specific Low Back Pain
Hikmet Kocaman
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Halil Alkan
Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi İsmail CEYLAN
Öğr. Gör. Mehmet CANLI
Dr. Öğr. Üyesi Şafak KUZU
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik spesifik olmayan bel ağrılı (KSOBA) bireylerde ağrı düzeyi ile ilişkili faktörlerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya KSOBA tanısı almış 44 erkek, 46 kadın toplam 90 hasta dahil edildi. Hastaların ağrı seviyesi Görsel Analog Skala (GAS) ile, vücut dengesi statik ve dinamik olarak Biodex Stabilite Sistemi ile, quadriceps femoris kas kuvveti izometrik bir dinamometre yardımı ile, özürlülük seviyesi ise Oswestry Özürlülük İndeksi (OÖİ) ile değerlendirildi. Ağrı düzeyini etkileyen faktörleri belirlemek için doğrusal regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre statik denge (anteroposterior, mediolateral ve genel), dinamik denge (anteroposterior, mediolateral ve genel), OÖİ ve quadriceps femoris kas kuvveti (sol, sağ) varyansın %98.1’ini açıkladı. Ayrıca dinamik dengenin tüm alt parametreleri (genel p=0.000, anteroposterior p=0.001, mediolateral p=0.008) ve OÖİ’nin (p=0.000) ağrı seviyesinin bağımsız öngörücüleri olduğu belirlendi. Sonuç: KSOBA’lı bireylerde ağrı düzeyinin denge kas kuvveti (quadriceps femoris) ve özürlülük seviyesi ile ilişkili olduğu belirlendi. Ayrıca dinamik dengenin ve OÖİ’nin ağrı seviyesini etkileyen faktörler olduğu gözlendi.
kronik spesifik olmayan bel ağrısı,ağrı seviyesi,denge,kas kuvveti,özür
Dergi Adı H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce