Bir Lupus Nefriti Hastasında Siklofosfamid Tedavisi Sonrası Gelişen Geri Dönüşümlü Posterior Lökoensefalopati Sendromu
Serkan Yıldız
Prof. Dr. Aydın GÜÇLÜ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Eylem Değirmenci
Yılmaz Kıroğlu
Nagihan Yalçın
Veli Çobankara
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Muammer Topaloğlu
Tuba Erürker
Sistemik lupus eritematozus'ta böbrek tutulumu, morbidite ve mortaliteyi anlamlı derecede arttıran sık ve ciddi bir komplikasyondur. Lupus nefritinin tedavisi tüm çalışmalara ve yeni ilaçların kullanılmasına rağmen önemli bir problem olmaya devam etmektedir. Diffüz proliferatif lupus nefriti en kötü prognoza sahiptir ve agresif tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide istenmeyen yan etkileri olmasına rağmen siklofosfamid yaygın olarak kullanılmaktadır. Reversibl (geri dönüşümlü) posterior lökoensefalopati sendromu sitotoksik ilaçların kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen, klinik olarak ani kan basıncı yüksekliği ile birlikte baş ağrısı, görme bozuklukları, konfüzyon ve nöbetler ile karakterize, bazen fokal nörolojik bulguların da eşlik ettiği bir klinikoradyolojik sendromdur. Yazımızda lupus nefriti tanısı alan, damardan siklofosfamid uygulaması sonrası geri dönüşümlü posterior lökoensefalopati sendromu gelişen ve semptomatik tedavi ile kendiliğinden düzelen bir olgu sunulacaktır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkish Nephrology, Dialysis and Transplantation Journal
Basım Tarihi 01-2011