Konya İlindeki Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarının Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi Tutum Ve Davranışları
Dilek ÖZTAŞ
ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Esra GÜNEŞ
Tolga OZAN
Muhsin AKBABA
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, Türkiye
Burak KURT
Hüseyin İLTER
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI, Türkiye
Amaç Bu çalışmanın amacı; birinci basamak sağlık çalışanlarının organ bağışına karşı bilgi, tutum ve davranışlarını araştırmaktır..Sakarya Tıp Dergisi, 2018, 8(3):497-504 )Gereç veYöntemBu çalışma, kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırmadır. Gerekli izinler alındıktan sonra, anket formu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 21Haziran-31 Ağustos 2017 tarihleri arasında Konya ilinde çalışan tüm birinci basamak sağlık çalışanlarına internet üzerinden gönderilmiştir.Toplam 1400 kişilik hedef kitleden 1125’i katılım sağlamıştır (%80,4) Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır.Bulgular Organ bağışı hakkında yeterli bilgisi olduğunu düşünenlerin oranı %52,4 idi. %55,6’sı organ bağışı ile ilgili bilgilerini ders kitabı veseminerlerden, %49,1’i internetten ve %43,1’i de televizyondan edindiklerini bildirmişti. %47,1’i organ bağışında bulunmayı düşünüyordu.Buna rağmen sadece %6,8’inin organ bağışında bulunmuştu. %70,1’i kendisine organ nakli yapılmasını kabul edeceğini beyan ediyordu.Sonuç Sağlık çalışanları hasta ve hasta yakınları ile olan yakın iletişimlerinden dolayı organ bağışının arttırılması çalışmalarında anahtar rolesahiptirler. Sağlık çalışanlarının organ bağışı konusuna yaklaşımlarının bilinmesi ile bu alandaki etkinliklerini artırmak mümkün olabilecekgibi görünmektedir.
Dergi Adı Sakarya Tip Dergisi
Dergi ISSN 2146-409X