Catheter-Related Bacteremia in a Hemodialysis Unit:Cronobacter Sakazakii
Prof. Dr. Elif SEVİM
Prof. Dr. Ali SEVİM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Çalışmada, antibiyotik tedavisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmiş Cronobacter sakazakii’ nin etken olduğu kateter kaynaklı bakteriyemi olgusu sunulmuştur. 1989 yılından bu yana C. sakazakii’nin neden olduğu toz bebek maması kontaminasyon olguları bildirilmiştir. Bunun haricinde C. sakazakii’ ye bağlı yetişkin enfeksiyonları çok nadir görülmektedir. Altmış bir yaşında erkek hasta kronik böbrek yetmezliği tanısı ile diyaliz tedavisinde iken ateş yüksekliği nedeniyle periferik venden ve kateterden kan kültürü alınmıştır. Aynı zamanda hastaya ampirikmoksifloksasin (400 mg/gün) ve ampisilin-sulbaktam (1 gr/gün) tedavisi başlanmıştır. Hastanın hem periferik veninden hem de kateterinden alınan kan kültürlerinden bir adet bakteri üremiştir ve bu üreyen bakteri VITEK 2 otomatize sistemi ile C. sakazakii olarak tanımlanmıştır. İzole edilen suşun tür tayini 16S rRNA sekans analizi ile doğrulanmıştır. Kateter kaynaklı bakteriyemi olgusu olarak değerlendirilen hastanın tedavisi sürdürülmüştür ve daha sonra alınan kan ve kateter kanı kültürlerinde üreme saptanmadığı için kateteri çekilmemiştir. Sunduğumuz olgu, bildiğimiz kadarıyla, ülkemizden bildirilen C. sakazakii’ye bağlı ilk bakteriyemidir. Sonuç olarak, C. sakazakii yeni karşılaştığımız bir enfeksiyon etkeni olup halk sağlığına tehdit oluşturabileceği düşünülebilir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkish Nephrology Dialysis and Transplantation Journal
Dergi ISSN -