Polymorphisms in Some Candidate Genes Associated with Egg Yield and Quality in Five Different White Layer Pure Lines
Eymen Demir
Taki Karsli
Huseyin Goktug Fidan
Bahar Argun Karsli
Mehmet Aslan
Sedat Aktan
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Kemal Karabag
Emine Sahin Semerci
Murat Soner Balcioglu
Mevcut çalışma Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilen beyaz yumurtacı saf tavuk hatlarında (Black, Brown, Blue, Maroon ve D-229) daha önce yumurta verimi ve kalitesiyle ilişkili olduğu bildirilen aday genlerdeki polimorfizmlerin PCR-RFLP yöntemiyle belirlenmesini amaçlayan ilk kapsamlı çalışmadır. Toplam 11 gen bölgesi 192 tane tavuk için çoğaltılmış ve genotiplerin belirlenmesi için özgün restriksiyon endonükleazlar ile kesilmiştir. Bütün tavuk hatları VIPR-1/HhaI and VIP-501/VspI gen bölgeleri için monorfik olmasına rağmen geriye kalan dokuz gen bölgesinde polimorfizm belirlenmiştir. Bu çalışma Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilen beyaz yumurtacı saf hatlarda (D-229 hariç) yumurta kalitesini iyileştirmek için gelecekte yapılacak MAS çalışmalarında GHR-intron 2/HindIII and GHR-intron 5/NspI polimorfizmlerinin kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, yumurta verimini arttırmak için DRD2 ve MR1C genlerinin çalışılan bütün tavuk hatlarında, VIP-I2/HinfI polimorfizminin sadece Maroon hattında, VIPR-2/Ta qI polimorfizminin ise Brown ve D-229 hatlarında MAS çalışmalarında kullanılabileceği belirlenmiştir.
Candidate genes, PCR-RFLP, Polymorphism, Pure chicken lines
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale