Stereological estimation of volume ratios of chestmuscle in Atak-s hybrid with Rhode Island Red andBarred Rock pure lines by magnetic resonance imaging
Çağdaş Oto
Caner Bakıcı
Muhammet Tunca
Okan Ekim
Doğukan Özen
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Ahmet Çakır
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada ülkemizde yetiştirilen ilk yumurtacı yerli hibrit olan ATAK-S ile bu hibritlerin ebeveynleri olan Rhode Island Red (RIR) ve Barred Rock (BAR) hatlarında göğüs kaslarının hacim oranlarının manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile in-vivo olarak belirlenmesi ve ırklar arası karşılaştırma yapılması amaçlandı. Araştırma materyali olarak 10’ar adet, 50 haftalık RIR, BAR ebeveyn hatları ve ATAK-S hibritleri kullanıldı. 3.0 Tesla MR taramayla elde edilen görüntüler ile fiziksel kesitler Stereo Investigator 10.50 yazılım programında Cavalieri hacim hesaplama metodu kullanılarak değerlendirildi. Transversal kesit görüntüleri üzerinden yapılan ölçümlerde göğüs kas hacminin toplam vücut hacmine oranı ortalama olarak ATAK-S için; 0,140±0,003, RIR için; 0,129±0,006, BAR için; 0,128±0,002 olarak belirlendi. Sonuç olarak ATAK-S, RIR ve BAR ırkları arasında yapılan bu karşılaştırmalı hacim oranı ölçüm çalışmasında, üç ırkın göğüs hacim oranları değerlendirildi. ATAK-S hibritinde göğüs kası hacim oranlarının ebeveyn hatlara göre daha yüksek olduğu görüldü.
Dergi Adı Veterine Hekimleri Derneği Dergisi
Makale Dili İngilizce