Estimation of genetic parameters for some performance traits in a selected Barred Rock line
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Bu çalışma, seleksiyon uygulanan Barred Rock hattında yumurta verimi, cinsel olgunluk yaşı, cinsel olgunluk ağırlığı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta şekil indeksi ve yumurta kabuk L*, a*, b* değerlerinde kalıtım derecesi ve genetik korelasyonları belirlemek için yürütülmüştür. Bu amaçla, toplam 1622 pedigrili Barred Rock seçilmiştir. İncelenen özelliklerin hesaplanan kalıtım dereceleri orta ile yüksek değerler arasında olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, yumurta verimi, yumurta kabuk rengi ve cinsel olgunluk ağırlığı özelliklerinin kalıtım dereceleri diğerlerine göre daha düşük bulunmuştur. Özellikle ikinci aydaki yumurta verimi ile toplam yumurta verimi arasında olmak üzere, aylık yumurta verimleri arasında pozitif korelasyonlar hesaplanmıştır. Sonuç olarak seleksiyon çalışmaları, incelenen özelliklerden cinsel olgunluk ağırlığı ve yumurta verimi dışındaki özelliklerin genetik varyasyonunda fazla bir azalmaya neden olmamıştır. Aylık yumurta verimi seleksiyon çalışmalarında kullanılabilir.
Genetic correlation, heritability, layer breeder, performance traits
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi