Araştırma, Barred Rock 1, Rhode Island Red 2 ve Colombian kahverengi yumurtacı saf hatlarında yumurta kalite özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde bulunan 37 haftalık yaştaki Barred Rock 1, Rhode Island Red 2 ve Colombian kahverengi yumurtacı saf hatlarının her birinden 210 adet olmak üzere toplam 630 adet yumurta kullanılarak yürütülmüştür. Yumurta kalite özellikleri bakımından hatlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01). Özgül ağırlık (g/cm3), yumurta ağırlığı (g), parlaklık (L), kırmızılık (a), sarılık (b), yumurta kabuk kırılma direnci (n/cm2), kabuk kalınlığı (mm), şekil indeksi, Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi sırasıyla, Barred Rock 1 yumurtalarında 1.083, 58.16, 67.77, 7.22, 22.73, 38.93, 0.32, 77,16, 81.23, 8.43 ve 46.70; Rhode Island Red 2 yumurtalarında, 1.079, 61.89, 64.95, 8.08, 22.37, 36.77, 0.31, 78.8, 82.21, 8.45 ve 46.09; Colombian yumurtalarında 1.080, 57.39, 67.81, 4.30, 19.31, 34.187, 0.310, 78.967, 87.138, 9.96 ve 47.96 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak incelenen üç yumurtacı hatlar arasında yumurta kalite özellikleri bakımından farklılıklar tespit edilmiştir. |