img
Barred Rock-1, Rhode Island Red-2 ve Colombian Yumurtacı Saf Hatlarında Yumurta Kalite Özellikleri     
Yazarlar
İsmail Türker
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
Şahnur Erdoğan Demirtaş
Sunay Demir
Özet
Araştırma, Barred Rock 1, Rhode Island Red 2 ve Colombian kahverengi yumurtacı saf hatlarında yumurta kalite özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde bulunan 37 haftalık yaştaki Barred Rock 1, Rhode Island Red 2 ve Colombian kahverengi yumurtacı saf hatlarının her birinden 210 adet olmak üzere toplam 630 adet yumurta kullanılarak yürütülmüştür. Yumurta kalite özellikleri bakımından hatlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01). Özgül ağırlık (g/cm3), yumurta ağırlığı (g), parlaklık (L), kırmızılık (a), sarılık (b), yumurta kabuk kırılma direnci (n/cm2), kabuk kalınlığı (mm), şekil indeksi, Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi sırasıyla, Barred Rock 1 yumurtalarında 1.083, 58.16, 67.77, 7.22, 22.73, 38.93, 0.32, 77,16, 81.23, 8.43 ve 46.70; Rhode Island Red 2 yumurtalarında, 1.079, 61.89, 64.95, 8.08, 22.37, 36.77, 0.31, 78.8, 82.21, 8.45 ve 46.09; Colombian yumurtalarında 1.080, 57.39, 67.81, 4.30, 19.31, 34.187, 0.310, 78.967, 87.138, 9.96 ve 47.96 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak incelenen üç yumurtacı hatlar arasında yumurta kalite özellikleri bakımından farklılıklar tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
hatlar,yumurta kabuğu kalınlığı,yumurta kabuğu kalitesi,kümes hayvanları,yumurta ağırlığı,parlaklık,yumurta sarısı,yumurta kalitesi,hat farklılıkları,yumurta tavuğu
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı LALAHAN HAYVANCILIK ARAŞTIRMA DERGİSİ
Dergi ISSN 1016-877X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2010
Cilt No 50
Sayı 1
Sayfalar 33 / 39
Makale Linki https://dergipark.org.tr/lahaed
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4
Google Scholar 5
Google Scholar 15

Paylaş