img
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde Bulunan Beyaz Yumurtacı Saf Hatlar ve Melezlerinin Yumurta İç ve Dış Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi    
Yazarlar
Doç. Dr. Serdar KAMANLI Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
Mesut Türkoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırma Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde bulunan Black, Blue, Brown, Maroon ve D-229 beyaz yumurtacı saf hatlar ve Black, Blue, Brown, Maroon hattının D-229 hattı ile melezlenmesiyle elde edilen genotiplerin yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırma tavukların %50 verim yaşına gelmelerinden itibaren 72 haftalık yaşa kadar sürdürülmüştür. Her gruptan 4 haftalık periyotlarla %50 oranında rastgele seçilen yumurtalarda ağırlık, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma direnci, Haugh birimi, ak ve sarı indeksi ile et-kan lekesi oranı özellikleri belirlenmiştir. Üzerinde durulan yumurta kalite özellikleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, yumurta ağırlığı ve et-kan lekesi oranı bakımından Brown × D-229 genotipinin, diğer özellikler bakımından ise Maroon × D-229 genotipinden elde edilen yumurtaların daha üstün bir yapıya sahip oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı TAVUKÇULUK ARAŞTIRMA DERGİSİ
Dergi ISSN 2147-9003
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 05-2018
Cilt No 15
Sayı 1
Sayfalar 23 / 28
Makale Linki www.turkishpoultryscience.com
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4
Google Scholar 9

Paylaş