Yazarlar |
Serdar KAMANLI
Türkiye |
Mesut Türkoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Araştırma Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde bulunan Black, Blue, Brown, Maroon ve D-229 beyaz yumurtacı saf hatlar ve Black, Blue, Brown, Maroon hattının D-229 hattı ile melezlenmesiyle elde edilen genotiplerin yumurta kalite özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırma tavukların %50 verim yaşına gelmelerinden itibaren 72 haftalık yaşa kadar sürdürülmüştür. Her gruptan 4 haftalık periyotlarla %50 oranında rastgele seçilen yumurtalarda ağırlık, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma direnci, Haugh birimi, ak ve sarı indeksi ile et-kan lekesi oranı özellikleri belirlenmiştir. Üzerinde durulan yumurta kalite özellikleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, yumurta ağırlığı ve et-kan lekesi oranı bakımından Brown × D-229 genotipinin, diğer özellikler bakımından ise Maroon × D-229 genotipinden elde edilen yumurtaların daha üstün bir yapıya sahip oldukları belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | TAVUKÇULUK ARAŞTIRMA DERGİSİ |
Dergi ISSN | 2147-9003 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 05-2018 |
Cilt No | 15 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 23 / 28 |
Makale Linki | www.turkishpoultryscience.com |