img
Kahverengi Yumurtacı Saf Hatlarda Bazı Yumurta Kalite Özelliklerinin Kuluçka Sonuçları Üzerine Etkisi     
Yazarlar
İsmail Türker
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
Sezai Alkan
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Araştırma, yumurta kalite özelliklerinden kabuk kalınlığı, ak yüksekliği, sarı yüksekliği ve haugh biriminin kuluçka sonuçlarına etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Araştırmanın materyalini Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen ve yumurta kalite özellikleri belirlenen 42 haftalık yaştaki 100 adet kahverengi yumurtacı saf hattan elde edilen 746 adet yumurta oluşturmuştur. Her bir tavuktan 12 gün süreyle yumurta toplanmış ve kuluçka çıkışları bireysel olarak yapılmıştır. Yumurtalar kalite özelliklerine göre gruplara ayrılmış ve buna göre değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ak yüksekliği, haugh birimi, kabuk kalınlığı ve sarı yüksekliği grupları arasında kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken, orta ve geç dönem embriyo ölümleri bakımından farklılık bulunmamıştır. Ancak, sarı yüksekliği grupları arasında erken dönem embriyo ölümleri bakımından önemli farklılık olduğu belirlenmiştir. Yumurta kalite özelliklerinden ak yüksekliği, haugh birimi, kabuk kalınlığı ile kuluçka sonuçları arasında önemli bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sarı yüksekliği ile çıkış gücü, kuluçka randımanı, orta ve geç dönem embriyo ölümleri arasında önemli bir ilişki bulunmazken, erken dönem embriyo ölümleri arasında önemli düzeyde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırmada üzerinde durulan yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisinin olmadığı, ancak sarı yüksekliğinin artmasıyla birlikte erken dönem embriyo ölümlerinin arttığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2016
Cilt No 4
Sayı 9
Sayfalar 743 / 747
Makale Linki http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş