Yazarlar |
İsmail Türker
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye |
Sezai Alkan
Ordu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Araştırma, yumurta kalite özelliklerinden kabuk kalınlığı, ak yüksekliği, sarı yüksekliği ve haugh biriminin kuluçka sonuçlarına etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Araştırmanın materyalini Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen ve yumurta kalite özellikleri belirlenen 42 haftalık yaştaki 100 adet kahverengi yumurtacı saf hattan elde edilen 746 adet yumurta oluşturmuştur. Her bir tavuktan 12 gün süreyle yumurta toplanmış ve kuluçka çıkışları bireysel olarak yapılmıştır. Yumurtalar kalite özelliklerine göre gruplara ayrılmış ve buna göre değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ak yüksekliği, haugh birimi, kabuk kalınlığı ve sarı yüksekliği grupları arasında kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken, orta ve geç dönem embriyo ölümleri bakımından farklılık bulunmamıştır. Ancak, sarı yüksekliği grupları arasında erken dönem embriyo ölümleri bakımından önemli farklılık olduğu belirlenmiştir. Yumurta kalite özelliklerinden ak yüksekliği, haugh birimi, kabuk kalınlığı ile kuluçka sonuçları arasında önemli bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sarı yüksekliği ile çıkış gücü, kuluçka randımanı, orta ve geç dönem embriyo ölümleri arasında önemli bir ilişki bulunmazken, erken dönem embriyo ölümleri arasında önemli düzeyde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırmada üzerinde durulan yumurta kalite özelliklerinin kuluçka sonuçlarına etkisinin olmadığı, ancak sarı yüksekliğinin artmasıyla birlikte erken dönem embriyo ölümlerinin arttığı tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 07-2016 |
Cilt No | 4 |
Sayı | 9 |
Sayfalar | 743 / 747 |
Makale Linki | http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF |