Gebe Kalan ve Gebe Kalmayan Jersey ve Siyah Alaca İneklerde Tohumlama Zamanındaki Kan Plazması Zn, Ca, Mg, K ve Cu Düzeyleri
Mehmet Akif Çam
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Kuran
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Tanm işletmeleri Genel Müdürlüğü Samsun Gelemen Tarım işletmesinde 12 baş Siyah Alaca ve Karaköy Tarım işletmesinde 13 baş Jersey ineğin kan plazması Zn, Ca, Mg, K ve Cu düzeyleri ile gebelik arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Kan plazması çinko (Zn) düzeyleri gebe kalan Jersey ineklerde 32.56±1.94 $mu$ mol/1, gebe kalmayanlarda 26.57±0.94 $mu$ mol/1 (P<0.01), gebe kalan Siyah Alaca ineklerde 31.82±1.77 $mu$ mol/1 ve gebe kalmayanlarda 27.19±1.02 $mu$ mol/1 (P<0.05) olarak belirlenmiştir. Kan plazması Cu/Zn ve K/Zn oranları bakımından her iki ırkın gebe kalan ve kalmayanları arasında önemli farklılık olduğu (P<0.01) tespit edilmiştir.
kan kimyası,Siyah Alaca(sığır ırkı),ırk farklılıkları,inek,suni tohumlama,çinko,Alacalı Sığır,kan plazması,süt ineği,gebelik,Samsun
Dergi Adı OMÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 11-2001