img
Yerli Üretilen Fitaz Enziminin Yumurta Tavuklarının Performans ve Yumurta Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri       
Yazarlar
Engin Yenice
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Deniz Karasu
Doç. Dr. Serdar KAMANLI Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Türkiye
Özet
Bu araştırma, rekombinant DNA teknolojisi kullanarak Türkiye’de yerli imkânlarla üretilen fitazenziminin ticari bir fitaz enzimi ile karşılaştırılarak yumurta tavuklarının performans ve yumurtakalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 40 haftalık yaşta, toplam 80 adetATAK-S hibrit kahverengi yumurtacı tavuk 4 grup ve 20 tekerrür (her tekerrürde 1 tavuk) olacakşekilde rasgele bireysel kafeslere dağıtılmıştır. Araştırma 15 hafta boyunca devam ettirilmiştir.Deneme grupları; kontrol (%0,35 yararlanılabilir P) (PK), negatif kontrol (%0,25 yararlanılabilir P)(NK), NK+600 FTU/kg yem deneysel fitaz (DF) ve NK+600 FTU/kg yem ticari fitaz (TF) şeklindeoluşturulmuştur. Yemdeki yararlanılabilir fosfor (YP) oranının düşürülmesi ve ticari veya deneyselfitaz ilavesi canlı ağırlık, yumurta verimi, ağırlığı ve kütlesi, yem tüketimi ve yem değerlendirmeoranı gibi performans parametrelerini etkilememiştir. Kırık-çatlak yumurta oranı, kabuk ağırlıkoranı, kabuk kalınlığı ve mukavemeti, ak yüksekliği ve Haugh birimi gibi yumurta kalite özellikleride farklı muamelelerden önemli düzeyde etkilememiştir. Sonuç olarak, yerli imkânlarla üretilendeneysel fitazın yumurta tavuklarının performans parametreleri ve yumurta kalite özelliklerine olanetkileri ticari fitazla benzer olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tavukçuluk Araştırma Dergisi
Dergi ISSN 2147-9003
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2020
Cilt No 17
Sayı 1
Sayfalar 1 / 7
Doi Numarası 10.34233/jpr.728403
Makale Linki http://www.turkishpoultryscience.com/tr/