Polymorphisms in candidate genes associated with egg yield and quality in brown layer pure lines
Taki Karslı
Eymen Demir
Hüsetin Göktuğ Fidan
Bahar Argun Karslı
Mehmet Aslan
Sedat Aktan
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Kemal Karabağ
Emine Şahin Semerci
Murat Soner Balcıoğlu
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Rhode Island Red-I (RIRI), Rhode Island Red-II (RIRII), Barred Rock-I (BARI), Barred Rock-II (BARII), Colombian Rock (COL) ve Line-54 (L-54) isimli altı kahverengi saf yumurtacı tavuk hattında yumurta verim ve kalitesi ile ilişkili olan 6 gende (OCX32, GHR, DRD, VIP, VIPR, MR) toplam 11 polimorfizmin belirlenmesidir. RIRI (n= 32), RIRII (n= 32), BARI (n= 40), BARII (n= 32), COL (n= 32) ve L-54 (n= 40) hatlarına ait toplam 208 örnek PCR-RFLP yöntemiyle genotiplendirilmiştir. Bu amaçla, toplam 11 polimorfik bölge PCR ile çoğaltılmış ve daha sonra PCR ürünleri özgün restriksiyon enzimleriyle kesilmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları daha önce farklı tavuk ırklarında yumurta verimi ve kalitesiyle ilişkili olduğu bildirilen OCX32-ex4/NcoI, OCX32-ex2/HpyCH4IV, DRD2/BseGI, VIPR-1/HhaI, VIPR-2/TaqI ve MR1C/MboI genlerinde polimorfizmin ve yeterli genetik varyasyonun bulunduğunu göstermiştir. Bununla birlikte yumurta verim ve kalite özellikleri ile bu genler arasında ilişki analizlerinin yapılması faydalı olacaktır. Aksine, GHR-intron 2/HindIII, GHR-intron 5/NspI, VIP-501/VspI, DRD1/BseNI ve VIP-I2/HinfI gen bölgelerinde istenilen genotiplerin tespit edilememesi ya da homozigot fazlalığından dolayı bu gen bölgelerinin kullanılamayacağı tespit edilmiştir.
tavuk hatları,aday genler,yumurta verimi,yumurta kalitesi,PCR-RFLP
Dergi Adı Mediterranean Agricultural Sciences
Makale Dili İngilizce